Al enkele jaren help ik in campus Herentals met de sollicitaties. Tijdens zo’n gesprek besluiten we vaak al binnen vijf minuten of we een voorstel gaan uitwerken of niet. Hoe komt dat juist? Waar letten we dan op? En wat kan je best doen als voorbereiding voor je sollicitatiegesprek? Ik vat het voor je samen in deze blogpost.

Waarom wil je deze job?

Het is goed om hierbij stil te staan voordat je aan het proces begint. We hechten veel belang aan de groei van onze mensen. We zullen dus zeker naar je korte- en langetermijnvisie vragen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf helder te hebben of dit jouw droomjob is of dat ze je dichter bij je doel brengt.

Jouw cv & sollicitatiebrief

Om uitgenodigd te kunnen worden voor een eerste gesprek, moet je meestal eerst je cv en motivatiebrief opsturen. Hiermee wil je ons team triggeren zodat we jou uitnodigen voor een kennismaking. Je cv en sollicitatiebrief zijn dus van fundamenteel belang.

Voor je cv hoef je geen schrik te hebben. Mensen denken vaak dat hoe hoger je opleiding is, hoe meer kans je hebt om uitgenodigd te worden, maar dat is niet waar. Bij iO zoeken we naar enthousiaste mensen en er zijn veel manieren om te tonen dat je dit bent.

Enkele tips voor je cv:

  1. Deel enkel de kennis waar je iets mee wil doen. Heb je op school Photoshop gekregen, maar heb je hier een hekel aan? Vermeld het dan gewoon niet op je cv.
  2. Zorg voor een unieke cv. Vermeld studentenjobs, hobbyprojecten, extra cursussen, eerdere werkervaring … Deze tonen ons jouw interesses. Ze geven ook heel wat weg over jouw softskills en loyaliteit. En het belangrijkste: ze onderscheiden jou van de anderen die hetzelfde opleidingstraject (en dus hetzelfde curriculum) gevolgd hebben.
  3. Schrijf een persoonlijk brief. Dit doe je niet om ons te paaien, maar vooral omdat je hopelijk niet bij elk bedrijf wil gaan werken. Laat ons weten waar jij belang aan hecht en waarom je denkt dat wij hierop aansluiten. Op deze manier toon je ons pas écht je interesse.

Het eerste gesprek

Binnen minder dan vijf minuten beslissen we dus vaak of we een voorstel gaan doen of niet. Maar waarom is dat nu juist? Wel dat is vrij makkelijk te beantwoorden. Los van jouw technische kennis is het voor ons extreem belangrijk dat je binnen onze bedrijfscultuur past.

Alle mensen die bij ons werken beschikken over een aantal eigenschappen die cruciaal zijn voor ons succes.

Leergierig

Jouw studentenjobs en hobby’s tonen ons waar je interesses liggen Je beheert bijvoorbeeld reeds de social media voor jouw lokale bakkerij, je bouwde een website voor je sportclub … En dat is goed, want wanneer je ergens enthousiast over bent, dan ga je meestal net dat ene stapje verder om iets bij te leren.

Geïnteresseerd 

Je stelt vragen, ook tijdens jouw sollicitatie. Er zijn sowieso een aantal zaken die we graag over jou willen weten, maar we vinden het een goed teken wanneer ook jij nieuwsgierig bent. We zijn actief in veel sectoren en een gezonde interesse is nodig om bij te blijven.

Gemotiveerd

We zijn geen bedrijf dat mensen wil uitmelken door dagelijks overuren te doen, we houden ook niet van op de klok kijken. Ben je als eerste binnen of als laatste? Ga je als eerste buiten of als laatste? Het maakt voor ons helemaal niet uit. Resultaten en motivatie zijn van belang.

We verwachten van onze mensen dat ze allemaal hetzelfde doel hebben: om het morgen nog beter te doen dan gisteren. Zo helpen we onze klanten samen naar een hoger niveau.

Vertel ons waar jij met plezier voor uit bed komt op maandagochtend. Waar zie jij jezelf binnen vijf jaar? En wat motiveert je? Geld? Technische vrijheid? Een uitdagende leeromgeving? Complexe projecten? You name it!

Teamplayer

There is no ‘I’ in team. Het is een cheesy quote, maar hij klopt, en wij hechten er belang aan. Bij iO zijn we een end-to-end partner voor onze klanten. Dat betekent dat we services aanbieden over het brede spectrum van strategie, creatie, technology en marketing.

Deze hele lijn kan je enkel op een hoog niveau aanbieden als experten samenwerken. Daarom hechten we veel belang aan mensen die goed functioneren in een groep. Geen schaamte, geen haantjesgedrag, elkaar steunen en vooral geen angst om (samen) fouten te maken. Enkel zo ontstaan de beste teams.

Proactief

We houden van verandering omdat we geloven dat we elke dag kunnen blijven verbeteren. Daarom is het voor ons belangrijk dat je proactief meedenkt. Loopt er iets mis, dan zal je in plaats van te klagen meteen meedenken over manieren waarop we dit beter kunnen doen in de toekomst.

Hoe gaat het nu verder?

Na ons eerste gesprek hebben wij vaak een beeld van je gevormd, hopelijk jij ook van ons? Zowel voor jou als voor ons is het nu tijd voor een moment van reflectie. Enkel wanneer we beiden een goed gevoel hebben over de kennismaking, kunnen we samen aan een toekomst bouwen.

Wees dus kritisch. Kun je op de onderstaande vragen volmondig ‘ja’ antwoorden?

  • Ben ik tevreden over het gesprek?
  • Ben ik zélf voldoende te weten gekomen?
  • Is dit het bedrijf waar ik voor langere tijd wil werken?
  • Past de job bij mijn persoonlijk groeipad?
  • Zie je voldoende toekomstperspectief?

Zo niet, dan mag je ons gerust laten weten dat je geen interesse hebt om verder te gaan met het proces.

Share This Story!

Let’s talk!

TELL ME HOW I CAN INSPIRE YOU?